Knold og Tot
The Katzenjammer Kids

Knold og Tot så dagens lys første gang helt tilbage i 1897 i USA. I 1908 dukkede serien op i ugebladet Hjemmet og i 1911 udkom de første "Billedhæfter" med de to små bøller. Serien anses af mange for at være den første "rigtige" tegneserie.

Gyldendal udgav "Knold og Tot til Lands og til Vands" og Hjemmets Forlag påbegyndte med "Knold og Tot i Skole" den lange række af årlige julehæfter, som er udkommet lige siden og altså i 2011 har 100-års jubilæum.

Knold og Tot blev fra starten tegnet af Rudolph Dirks til avisen New York Journal's søndagstillæg. Den velkendte retssag i 1912 tilkendte avisen retten til at videreføre "The Katzenjammer Kids" med ny tegner og Rudolph Dirks retten til at fortsætte serien i konkurrerende aviser under et nyt navn "Hans und Fritz" som senere måtte omdøbes til "Captain and the Kids".

"The Katzenjammer Kids" - Knold og Tot - blev herefter tegnet af Harold H. Knerr (indtil 1949) og er hovedsageligt den version som i nyere tid er brugt til Hjemmets ugentlige tegneserier og årlige julehæfter. Rudolph Dirks serie "Captain and the Kids" blev over en lang årrække bragt ugentligt i Dansk Familieblad under navnet "Ole og Peter" og kom som julehæfter i 1992 og 1993 fra Allers Forlag.
 

Siden 1997 har hæfterne været krydret med masser af baggrundshistorie, samlerpriser og lign. og er derved blevet endnu mere interessante.

Links:

The Katzenjammer Kids.

Harold H. Knerr.

Rudolph Dirks.

King Features Syndicate.