Illustrerede Klassikere

Da Classics Illustrated i 1955 nåede til Danmark fra USA, havde serien allerede i de forgangne 14 år gennemgået en række forandringer og havde nået en ensartethed, som gør det danske udgivelses-forløb forholdsvis let at overskue.

Der udkom 227 fortløbende nummererede titler, hvoraf hovedparten af numrene 1-161 efterhånden blev genoptrykt i op til seks kendte reviderede oplag, der  hver især er kendetegnet ved de ajourførte bagsidelister og reklamesider.

Illustrerede Klassikere lagde også navn til selve forlaget (Forlaget I.K., forkortet) og i spidsen stod forlægger Stig Jensen.

Han udgav også andre af Gilbertons serier: Eventyrserien, Verden i tekst og billeder og Illustrerede Klassikeres Ekstranumre, som til-sammen dækker en bred vifte af emner indenfor klassisk litteratur, eventyr og samfundsmæssige temaer.

Senere fulgte en lang række andre tegneserie-titler. I 1970 skiftede man navn til Williams Forlag. I serien Stjerneklassikere blev 65 Illustrerede Klassikere genudgivet i nyt udstyr og med nye forsider og numre. I 1976, da Illustrerede Klassikere stoppede i Danmark, overtog Interpresse forlaget.

















                             DK #1 - Illustrerede Klassikere

Albert Lewis Kanter
© First Classics Inc.
 

Albert Lewis Kanter

Ophavsmand til serien var den amerikanske forlægger Alfred Lewis Kanter i 1941. Fra #5 hed forlaget Gilberton Company, Inc. Hans grundtanke var at han ved at sælge tegnserier som appetitvækker til klassiske værker eller til undervisning, kunne få mediets modstandere og tvivlende forældre til at acceptere hæfterne som ungdomslæsning. Til understøttelse bragtes bl.a. anbefalinger fra enkeltpersoner fra samfundets højere lag af og til i hæfterne.

 Det skulle vise sig at være et overordentlig succesfuldt koncept. Serien blev en verdens- omspændende succes og lever endda i genoplivede udgivelsesrækker den dag i dag.

Selve ideen med at bruge et klassisk værk som forlæg for en tegneserie går længere tilbage, både i USA og herhjemme. Fremragende eksempler herpå er Ingeborg Hyldahls fortolkninger af bl.a. Kaptajn Marryat og Mark Twains bøger i Hjemmet, startende allerede sidst i 1920'erne. (Se evt. "Hjemmets Billedhæfter")

Undervejs opkøbte man den konkurrerende serie Fast Fiction/Stories by Famous Authors Illustrated som byggede på samme koncept.

Gilberton stoppede produktionen af nye titler allerede i 1962, men serierne videreførtes i andre lande verden over.
















                  

                   US #1 - Classic Comics / Classics Illustrated


Classic Comics / Classics Illustrated


De amerikanske udgivelser tegner et noget mere indviklet billede. De første 34 titler blev udgivet under navnet Classic Comics, hvorefter serien i 1947 tog navneforandring til Classics Illustrated.

Med nr. 81 overgik man fra streg-tegnede (line-drawn covers) til malede forsider (painted covers). Begge versioner blev endda erstattet af nye i nogle tilfælde (2nd line-drawn / 2nd painted covers).

Mange af de tidligste titler fik en tiltrængt  ansigts-løftning og blev omtegnet, således at disse findes med forskelligt indhold. (Interior art 1 el. 2).

Kombinationer af alt dette, samt forekomsten af tryk-varianter, logoskift og licens-udgaver, har resulteret i at de op til 20+ oplag fremstår meget forskelligartet. Hver enkelt titel har samme nummer gennem hele forløbet. Nogle titler gled meget tidligt ud af produktion.