Drømmen om et bibliotek

af indbundne Illustrerede Klassikere  er gammel og sejlivet kan man vist roligt fastslå. Det er efterhånden ca. 70 år siden de første annoncer dukkede op i Classic Comics og drømmen lever skam stadig.

Norske Egmont Serieforlaget nåede i 2011 til bind 30 i udgivelsesrækken af flotte bøger med fire hæfter i hver. Det tilsvarende danske projekt blev derimod indstillet med bind 12 i 2008.

Indbinding i bogform

I Danmark dukkede de første annoncer med tilbud om indbinding op i hæfterne allerede kort efter starten. Man kunne indsende bladene (og samtidig bestille de manglende i rækkefølgen) som så blev beskåret og indbundet som en bog indeholdende tolv hæfter.

Så vidt vides er nr. 144 det højeste nummer, der er konstateret i en sådan original indbinding hvilket er ensbetydende med tolv af de røde bind med guldtryk på ryggen.

 Gennem årene blev denne service udført af for-skellige underleverandører. Private indbindinger blev også foretaget i stor stil.


Samlemapper:

Mange har sikkert lige som jeg syntes, at det var en hårdhændet og ufleksibel behandling af disse herlige blade og heldigvis dukkede der snart et langt bedre alternativ op: Lækre samlemapper med tynde metalstænger til fastholdelse af samme antal blade (12 stk.). Nemt og først og fremmest fleksibelt.

De plastbetrukne mapper kom i tre farver: Rød,
blå og grøn og var alle mærket med guld-
tryk:  Illustrerede Klassikere.

Tidligere var de samme tre farver brugt til
de faste indbindinger; men da med én
bestemt farve beregnet til hver serie:
Rød til Illustrerede Klassikere, grøn til
Eventyr-serien og blå til Verden i tekst og billeder.

Et lille kuriosum: Samlemappen herunder er jeg ikke stødt på i annoncerne. Noget tyder på at det er en tidlig  og måske uofficiel udgave. Den er udført i karton med stiv lærredsagtig ryg og har plads til kun otte hæfter sandsynligvis fastgjort med gummibånd til plastbeslagene. Der er dansk tekst på ryggen af dette noget usædvanlige eksemplar.