Mine Illustrerede Klassikere

Interessen startede i midten af 1960'erne, hvor serien så småt begyndte at fortrænge Wild West (men aldrig Prærieserier) fra tegneseriebudgettet.

Serien gjorde et dybt indtryk på datidens læsere og mange har i dag mindelser som knytter sig til de enkelte blade. Selv husker jeg f.eks. at vi i en gang netop missede en Storebæltsfærge på vej til Sjælland. I og for sig glimrende fordi ventetiden på den næste afgang kastede nr. 7 "Fang dem levende" af sig. Nu er færgerne og kiosken jo i sig selv historie.

Samlingen kom til at omfatte 75 numre, som ses på listen t.h., inden den så i starten af 1970'erne gik i stå og blev pakket væk for den næste snes år.

I 1989 kom samlingen atter til ære og værdighed og i løbet af relativ kort tid, blev den gjort komplet. Heldigvis rummer emnet mange muligheder for udvidelse og ud over til stadighed at udskifte med pænere eksemplarer begyndte jeg at gemme de mange forskellige oplag samt at købe amerikanske udgaver via det spirende internet.
 

I USA, hovedsageligt i "The Overstreet Comic Book Price Guide", var der imponerende styr på forskellige udgaver af værkerne med mange krediteringer af tegnere og manuskript-forfattere. Der var desuden oplysninger om titelændringer, forsidetype, om-redigeret indhold og endda varianter.

Liste til Komiklex

Da der i Danmark ikke fandtes en tilsvarende opgørelse lavede jeg en liste over min efterhånden temmelig omfattende samling af forskellige oplag og sendte den til udgiverne af det tilsvarende danske værk "Komiklex".

Jeg var lidt i tvivl om interessen for sagen, da de danske oplag jo trods alt ikke er nær så forskellig-artede som i visse andre lande og samling til en vis grad beror på en nærmest "filatelistisk" tilgang til emnet. Men Forlaget Pegasus tog heldigvis ideen til sig og indarbejdede oplysningerne i 1997-udgaven.

Jeg husker at have læst i en anmeldelse at tilføjelsen blev godt modtaget og at listen i forskellige former senere fandt vej til både bøger, cd'er og andre internetsider viser jo at ideen ikke var så tosset endda.

Når man som samler sidder med seks forskellige reviderede oplag af f.eks. "Jorden rundt i 80 dage" foran sig er der altså iøjnefaldende forskellige i både indhold af ekstra-sider, tryk og papirkvalitet. Også mindre redaktionelle ændringer på cover forekommer.

Desuden kan senere oplag sagtens være sjældnere end 1. oplag. Det gælder f.eks. tydeligvis nr. 47 "Forældreløs og skibbruden".


Et af mine blade fra de gode gamle dage hvor man gjorde klogt i at sætte navn i, da hæfterne jo cirkulerede flittigt kammeraterne imellem. Og helst på flere sider. Stemplet ved hjælp af "Den lille bogtrykker" erhvervet via Wild West´s »Rangerhobby«.



Det blev kun til tre samlemapper gennem årene: Rød til western, blå til historier fra havet og grøn til de bedste øvrige. Et stort prioritetsspørgsmål - man kunne jo få fire klassikere til én mappes pris.

Løbende projekt

Dokumenter fra Forlaget I.K. som evt. kunne kaste lys over antallet af oplag, er efter sigende gået tabt, da lokalerne blev ryddet.

Måden listen er blevet til på vil jo altid åbne mulighed for nye opdagelser og for angivelserne her på sitet og alle andre steder gælder det, at man aldrig med 100% sikkerhed vil kunne vide hvornår den er komplet!

De vanskeligste oplag at spore er dem som kun har minimale forskelle på  omslaget; men tydeligvis er forskellige p.g.a. opdaterede reklamesider. En identifikation af sådanne kræver som regel at man har begge versioner foran sig og det har de færreste jo.

I indekset er vist de bagsider, som ligger til grund for den danske registrering samt en halv snes ny-tilkomne, hvoraf nogle ikke er i min egen samling. Jeg er interesseret i at se/købe oplag som ikke er med.
Mail:
tohan.dk@gmail.com

Mangelliste anno 1970. Det var slet ikke så ligetil at finde de numre man helst ville have hos bladhandleren og mindre interessante titler blev nedprioriteret.