Saga-serien

Første nummer af Coleccion Historias Seleccion i  Spanien blev syvende og
 sidst i Danmark

Et detaljeret websted dækker forlagets udgivelser mellem 1955 og 1986 og bringer blandt meget andet komplet
index og covergalleri:
tebeosfera.com

 

 © 1955 EDITORIAL BRUGUERA, S. A.

Saga-serien udkom med 7 numre i 1964.

Disse syv titler viser en spændende lille flig af en enestående serie af spanske ungdomsbøger, der blev enormt udbredt allerede fra starten i 1955 og som er udvidet og genoptrykt regelmæssigt helt op til nutiden. Coleccion Historias Seleccion blev udgivet af Editorial Bruguera gennem 30 år indtil forlaget lukkede i 1986.

Fra 1955-1966 udkom grundforløbet på hele 204 titler, hvis sammensætning i nogen grad kan sammenlignes med Illustrerede Klassikeres forskellige serier. Den store forskel lå imidlertid i, at den spanske model var en helt speciel kombination af bog og tegneserie.

Den enkelte bog var på 256 sider hvoraf de 64 (hver fjerde side) samlet set udgjorde en tegneserieversion af værket.

Herhjemme ville det vel i teorien svare til en sammenredigering af Gyldendals Udødelige Ungdomsbøger og Illustrerede Klassikere. En sådan udgivelsesform stiller selvfølgelig anderledes krav til tegner og manuskriptforfatter vedr. synkronisering mellem tegneserie og bog.

Interpresses forsøg på at udgive tegneserierne solo blev kortvarig og konkurrencen fra Illustrerede Klassikere og egen Helteserie må have været hård i 1964:
Saga: 64 sider, s/hv, lommeformat, pris kr. 1,25.
Helte: 64 sider, s/hv, lommeformat, pris kr. 1,10.
IK: 52 sider, farver, bladformat, pris kr. 1,75
IK's ekstrasider med bl.a. forfatteroplysninger fandtes ikke tilsvarende, hverken i Saga eller i det spanske forlæg.

Den danske redaktion kørte fra start en linie med et udvalg af ”spændende beretninger om berømte mænd og kvinder fra verdenshistorien – fuld af eventyr og dramatik fra virkeligheden – lær historie på en sjov måde” hvilket jo også var en del af Illustrerede Klassikeres filosofi.

Nr. 5, Ivanhoe, lever dog ikke helt op til virkelighedskriteriet og bl.a. misvisende bagsidereklamer på nr. 5 og 6 tyder på at professionalismen (eller prioriteringen) endnu haltede efter Gilberton/IK's.


Et karakteristisk kendetegn ved disse spanske ungdomsbøger er, at fire af bogens mest fremtrædende personer altid er afbilledet på ryggen. I Saga-seriens hæfte-udgave har de fået plads på forsiden af alle hæfterne.


Alle syv bagsider er af denne type, men ved nr. 5 og 6 kom man til at genbenytte det røde tekstfelt fra de første numre. Den var ellers blevet ajourført på nr. 4. Jeg husker hvor irriterende den slags fejlinformationer forekom, mens man ventede i spænding på næste nr...
 
  Kun #5 Ivanhoe blev udgivet med en anden forside end originalen. Redaktionen har her satset på action frem for romantik, måske for at bryde rytmen i rækken af flot malede, men noget statiske forsider, sammenlignet med Helteserien.

Pedro Alférez står angivet som titelside-tegner til bogen og måske er det den, der er benyttet som cover.