Gitter og port
Ekstra info vedr. varenumre 2032, 2038 og 2041


 


Det flade og det buede zoogitter, art. 2032 og 2041, var i starten i 1957 iflg. Legetøjstidende med afrundede stænger øverst. Her på siden benævnt type 1. Senere blev de to modeller ændret, så stængerne øverst endte i en krumning, her kaldet type 2 (se Reklametryk/Oversigt s.1)

Da zoogitteret kom i to annoncerede farver, brun og grå, er der sandsynligvis otte forskellige ældre kombinationer, hvoraf jeg har de seks. De er ret skrøbeligt konstrueret og findes derfor ofte defekte.

Senere blev gitteret også støbt i grønt eller hvidt og muligvis i endnu flere farver.
 

 

 


Porten, art. 2038, blev introduceret i LT dec. 1957 og kom iflg. tegningen med to halve (?) gitterstykker, der tilsammen udgjorde en oplukkelig låge. Mit noget medtagne eksemplar er derfor ikke komplet.

Modeller med større tynde plastflader fra denne tid ses ofte at have slået sig og måske endda revnet, og det gælder i særdeleshed porten til Zoo. Et andet lignende eksempel er Gl. landvogn. Et tredje knap så udpræget eksempel er båren, som jo går igen i hele fire serier. Denne ærgerlige skavank skyldes den gamle hårde plasttypes egenskaber og samlere af gammelt LEGO fra samme periode vil nikke genkendende til problemet, og perfekt bygning er ikke længere mulig. Der forekommer dog forskellige grader af skævhed.
 

 Billeder og tekst copyright ©tohan.dk