Dandys samleserier
Dandy gum collectables

     
  Billeder fra OL 1952 i Helsingfors var Dansk Tyggegummi Fabriks første af en lang række mindeværdige samleserier, som i løbet af de følgende år bredte sig til det meste af verden.

Tre serier fra sidste halvdel af 1960erne, Flagparade, Vilde dyr og fugle samt Universets erobring, skilte sig ud som supersællerter blandt firmaets mange populære salgssucceser. Tre flotte inspirerende og oplysende serier, som jeg selv samlede på med uforglemmelig glæde.

Den totale mængde af indlæg kom med tiden til at bestå af mange forskellige arter. De mest udbredte var samlekort, klistermærker (stickers) og overføringsbilleder, heriblandt et stort antal serier af tatoveringer. Små legetøjsryttere, pins og sågar frimærker blev også afprøvet.

Disse sider er et forsøg på at registrere og præsentere Dandys udgivelser i perioden 1950-1990, med udgangspunkt i hjemmemarkedet samt det omfangsrige samarbejde med den britiske partner Somportex Ltd. vedrørende distribution og udgivelse i UK.
 


Da Dandy ikke selv har ført lister over de mange års indlæg, er det ikke så ligetil at lave nøjagtige kronologiske fortegnelser over produktion og udbredelse. Især er der mange uafklarede spørgsmål om 1950ernes serier af filmstjerner og tattoos.

De forholdsvis få tilgængelige kilder er heller ikke altid i fuld overensstemmelse, bl.a. fordi året for udsendelse af en serie kan variere fra land til land. De fleste kilder til oplysningerne i præsentationerne og i tabellen står opført under Dandy historisk/Kilder.

Hovedparten af billeder er fra egen samling, krydret med unikke fotos fra et fantastisk kig i Dandys arkiver i 2008.
 
 
    Enkelte midlertidige billeder stammer fra ebay, hvor England udgør det klart største Dandy-samlermarked. Desværre har Brexit, EU og danske politikere i uskøn forening givet PostNord chancen for at få sat en effektiv økonomisk stopper for fornøjelig småhandel samlere imellem.

Afsnittet om Dandy på tohan.dk blev påbegyndt i 2007. Det er en ukommerciel fansite uden tilknytning til firmaet.