Skandinavisk Gravør Industri - S.G.I. - Historie

 
 


S.G.I-figurerne har blandt samlere traditionelt været betragtet som Reisler-produkter. Det er meget forståeligt, da det kan være særdeles vanskeligt at skelne mellem hvad der bør henføres til henholdsvis Reislers eller S.G.I's fabrik. Da udgangspunktet på denne site er at placere de enkelte modeller under producent frem for sælger/grossist, har jeg forsøgt at lave lidt legetøjshistorisk research, hovedsageligt med baggrund i firmaets annoncer i legetøjsbranchens fagblad Legetøjstidende. Dette er naturligvis ikke grundlag nok til fuldstændigt at kortlægge firmaets produktion af modelfigurer og dets historiske sammenhæng med Reisler; men heldigvis nok til et rimeligt overblik. Herunder ses facts opstillet i kronologisk orden.


Motiv fra Ref.10.


1949, juli: Fabrikant Erling Møller Nielsen og revisor Kai Reisler begynder at fremstille plastikfigurer. I juni 1950 hedder firmaet A/S Skandinavisk Termo Plastic og har til huse i Studiestræde 16 i det indre København. Produkterne forhandles af grossisten Firma Otto Pedersen. Ref.01.

1950: Firmaet deles og de to fabrikanter fortsætter hver for sig under navnene Skandinavisk Gravør Industri og Firma Kai Reisler. Mange af støbeformene bliver hos E. Møller Nielsen. Ref.02.

1951, maj: Kai Reisler flytter fra den fælles adresse på Studiestræde 16 til nyopført fabrik på Højnæsvej 62 i Vanløse. Ref.03.

1953, efterår: Der har efterhånden udviklet sig et spændt konkurrenceforhold og der er optræk til en priskrig som bekymrer hele branchen. Ref.04.

1953, sep.: I en annonce i Legetøjstidende varsler S.G.I. en mængde nye billige (import?) figurer, som er i direkte konkurrence med Reislers. Den annoncerede Prærie-serie og soldater-serie når ikke at blive markedsført før den efterfølgende overenskomst). Ref.05.

1953, okt.: Der aftales en produktionsdeling således at Reisler producerer fodfolk og S.G.I. ryttere og der opnås et vist samarbejde. Nogle af S.G.I's varer ses efterfølgende i Reislers prislister og kataloger og omvendt. Ref.02. Ref.06. Ref.07. Ref.08.

Denne aftale giver tilsyneladende ro i branchen. Ref.09.

1954: Men det ser ikke ud til at have holdt særligt længe - allerede i starten af 1954 ses igen annoncer fra begge firmaer hvori både ryttere og fodfolk indgår. Forklaringen kan dog også være at opdelingen kun dækker fabrikationen på de to fabrikker og at man handler frit med hinandens varer.

1954, nov.: Herefter stopper annonceringen i legetøjstidende og S.G.I.'s produktion af figurer ophører. Reisler overtager rytterserierne og det er vel endnu en forklaring på de mange varianter, der findes. Ref.10.

1955-1964: I hele denne periode optræder rytterserierne i Reislers salgsmaterialer og en nøjagtig opdeling af rytterne i forhold til de to firmaer, vil nok aldrig være muligt. De ældste S.G.I.-serier af fodfolk lader ikke til at have været forhandlet af Reisler og den dermed følgende meget korte produktionsperiode har gjort dem temmelig sjældne.




Legetøjstidende, juni 1950





Legetøjstidende, november 1953





Legetøjstidende, maj 1951





Legetøjstidende, oktober 1953





Legetøjstidende, september 1953





Legetøjstidende, oktober 1953





Legetøjstidende, oktober 1953





Legetøjstidende, november 1953





Legetøjstidende, november 1953




Reisler salgsfoto, ca. 1964.  (Kartonerne er mrk. S.G.I. på skiltet nederst th).
Kartonerne er afbilledet på et meget lille og utydeligt billede i Reisler Katalog 1955.
 Ovenstående viser klart hvilke figurer der er tale om.